torsdag, december 15, 2011

Stöd Musikhjälpen och flickors rätt till skolgång!

I år sänds Musikhjälpen från Göteborg och Gustaf Adolfs torg. Som granne med sändningarna har vi kunnat följa allt som händer - framförallt den stora medmänsklighet som lyssnare och tittare bidrar med genom att skänka pengar till Radiohjälpen och flickors skolgång. I tisdags var EU-minister Birgitta Ohlsson på plats och idag Bitr Utbildningsminister och Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni med i direktsändning. Just nu har det samlats in över 3 miljoner kronor. Fantastiskt!

Barnkonventionen garanterar att varje barn har rätt till utbildning och att den ska vara gratis. För många flickor världen över är skolgången inte en del av vardagen. I Etiopien är det bara hälften av alla flickor som börjar skolan som faktiskt går ut grundskolan, istället tvingas flickorna arbeta både i och utanför hemmet. Tyvärr väljer familjer att prioritera pojkars utbildning framför flickors. Samtidigt visar forskningen att utbildning för flickor och kvinnor är avgörande för ett samhälles ekonomi. Därför är det viktigt att vi som har möjlighet att stödja och bidra till en förändring i arbetet med flickors rätt till skolgång också gör det.

Därför kommer jag att skänka 1 krona per följare som jag har på twitter till Musikhjälpen. I skrivande stund är det 2040 kronor. Igår utmanade jag gruppledarna i Alliansen i Göteborg och Rödgrönt i Göteborg att hänga på!
Jonas Ransgård (M) var snabbast att svara på utmaningen: Jag är med!
Sedan följde Thomas Martinsson (MP) vice gruppledare: Har inte så många följare som Odenjung men lägger gärna 2500:- Nu väntar jag på att fler ska anta utmaningen!
 
Idag på eftermiddagen kom hälsningen i direktsändning från Kofi Annan, uppläst av Sue Edwards (båda pristagare av årets Göteborgspris för hållbar utveckling).
 
Alla bidrag räknas, stora som små! Hur hjälper du insamlingen till flickors rätt till skolgång?

onsdag, december 14, 2011

Kofi Annan och Sue Edwards årets pristagare av Göteborgspriset

Göteborgspriset för hållbar utveckling 2011 delades ut till FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan och Tigrayprojektet i Etiopien, företrätt av Sue Edwards. De fick ta emot årets pris för sitt arbete med hållbar matproduktion. Sedan starten 1999 har Göteborg och sponsorer delat ut pris till personer och organisationer som gör skillnad.


Att få möjligheten att möta och diskutera Afrikas utmaningar med både Annan och Edwards är en förmån och det var inte svårt att ryckas med i deras kamp för en bättre och hållbarare kontinent.


Under samtalet på lunchen berättade jag om Musikhjälpens insamling för flickors rätt att gå i skolan och Kofi Annan lovade att försöka hinna skicka en hälsning. De två prisbelönta projekten har antagit utmaningen i att kraftigt öka livsmedelsproduktionen, samtidigt som produktionen blir ekologiskt hållbar och förmågan hos Afrikas småbönder stärks. Det måste göras mot bakgrunden av att befolkningen i Afrika väntas öka från drygt 1 miljard människor till 3,6 miljarder under detta sekel.

Förhoppningsvis kan Göteborgspriset bidra i det fortsatta arbetet med att utveckla jordbruket och livsmedelsförsöjningen. Det är inte bara en utmaning för Afrika utan för hela världen.

onsdag, december 07, 2011

Granska fler projekt i Göteborg

I dag föreslår Alliansen, efter den senaste tidens avslöjanden kring projekt Upp, att liknande projekt i staden ska granskas. Totalt handlar det om projekt för närmare 50 miljoner kronor .

Sedan våren 2009 har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, genom sina kompletteringsbudgetar delat ut närmare 50 miljoner kronor till olika projekt som har till syfte att minska utanförskap och ungdomsarbetslöshet. Samtidigt har kommunstyrelsen inte fått något beslutsunderlag för projekten. Det visar en granskning som Alliansen har gjort.

Det som avslöjats om Upp visar på att de rödgröna brister i sin kontroll, resultat och styrning. Vi är oroade och vill därför ha en särskild granskning av liknande projekt. Läs mer om förslaget på Alliansen i Göteborgs blogg eller i GP

tisdag, december 06, 2011

Se UPP! med skattebetalarnas pengar!

De senaste dagarna har Göteborgs-Posten i ett flertal artiklar granskat arbetsmarknadsprojektet "UPP!". Granskningen visar bla att projektledningen för Upp systematiskt redovisat uppgifter om antalet deltagare som inte är korrekta. Dessa siffror har också redovisats till Europeiska socialfonden som delfinansierar projektet. Det är stor skandal!

Projektet sjösattes med buller och bång av den rödgröna majoriteten i Göteborg 2009 som svar på att staten inte tar sitt ansvar för arbetslösa ungdomar. De nyrenoverade lokalerna besöktes och användes i det socialdemokratiska skyltfönstret av Mona Sahlin i valrörelsen 2010 och Mats Arnsmar (S) som var ansvarigt bitr kommunalråd skrev en förklaring i söndags på de rödgrönas blogg (även Anneli Hultén passar på att försvara Upp! på samma blogg. Lite konstigt att inte Mats Pilhem (V) och nu ansvarig har bloggat än. Eller Kia Andreasson som i GP idag säger att "vi har ju delegerat detta till tjänstemän"...)

Nu glömmer Mats Arnsmar givetvis att berätta att staten faktiskt satsade extra på kommunerna under dessa krisår men det må vara hänt. (Hur mycket Göteborg fick kan man se här)

Frågorna kring projektet "Upp!" hopar sig och idag ska Personal- och Arbetsmarknadsutskottet få redovisning och jag förväntar mig att också kommunstyrelsen får det imorgon. Målgruppen var som ni kanske minns 18-24 år. Nu är det upp till bevis!

  • Hur många deltagare har faktiskt fått hjälp och gått vidare till arbete, praktikplats eller studier via "Upp!"?
  • Hur förklaras de märkliga utgifterna?
  • Vilket kursutbud och vilka aktiviteter har erbjudits? (Yu-Gi-Oh kort har en väldigt begränsad målgrupp och kanske inte konstigt att det lockade en 11-åring...)
  • Stämmer uppgiften att "Upp!" informerar på gymnasieskolor om sin verksamhet? (På gymnasiet är man inte arbetslös!)

Förutom uppblåst deltagarantal kan man verkligen ifrågasätta kursutbudet där en del av vad jag sett får mig att tänka vuxendagis...
När Folkpartiet i valrörelsen presenterade förslaget om fler praktikplatser och motprestation för socialbidrag som ett led i att bekämpa arbetslösheten lyftes bl a projektet "Upp!" upp som motvikt från rödgrönt håll. Och det gör de faktiskt även nu när förslaget från Ingela Ferneborg och Hampus Magnusson båda (M) ska behandlas i kommunstyrelsen imorgon så här skriver (S), (V) & (MP):
Staden bedriver redan en omfattande verksamhet för att täcka upp för statens reträtt inom detta område som är statens ansvar. Det handlar såväl om projektet Upp! som insatser och aktiveringsprogram inom socialtjänsten i stadsdelarna.
Hepp! Så aktsam är man alltså med skattebetalarnas pengar att man inte ens har koll på sitt eget prestigeprojekt.
Frys genast utbetalningarna till Upp!

I nyhetsflödet: GP1, GP2, GP3, GP4, GP5, GP6, GP7