söndag, mars 01, 2009

Förenkla och fördubbla jämställdhetsbonusen!

Jämställdhetsbonusen (en idé folkpartiet presenterade redan 2002 och Alliansregeringen nu genomfört) är jättebra men har blivit onödigt krånglig.
I dagens SvD finns en artikel som beskriver vårt förslag - läs här

Folkpartiets förre partiledare Bengt Westerberg var den som 1995 drev igenom den första så kallade "pappamånaden". Sedan dess har den socialdemokratiska regeringen lagstiftat om ytterligare en öronmärkt månad i föräldraförsäkringen.

Men FP:s jämställdhetspolitiska arbetsgrupp, som leds av partiets andra vice ordförande Helene Odenjung, förespråkar ingen utökad kvotering framöver

– Vi vill ge jämställdhetsbonusen en rejäl chans, den är jättebra.

Jämställdhetsbonusen infördes 1 juli 2008 och ska uppmuntra och underlätta för pappor att avstå från jobbet och tillbringa mer tid med sina små barn. Maxbonus 13 500 kronor betalas ut om föräldrarna delar helt lika. Ansökan måste vara inne 1 mars (dvs idag) för de månader man vill ha ersättning. Kommer ansökan senare är det för sent. Detta för att ersättningen ska sättas in på skattekontot, långt efter man varit ledig. Nu måste också flera parter blandas in, Försäkringskassan, Skattemyndigheterna och arbetsgivare som ska intyga att man avstått ifrån arbete.

Förenkla nu!
Redan nu skulle regeringen kunna minska krånglet och ändra regelverket så att jämställdhetsbonusen betalas ut direkt av Försäkringskassan. Bonusen ska direkt in på lönekontot och inte på skattekontot. (Det är väldigt svårt att köpa vinterstövlar och overall för pengarna på skattekontot...)

Fördubbla bonusen
I vår slutrapport förslår vi också en fördubbling av bonusen nästa mandatperiod. Från dagens 3000 per månad till 6000 per månad - vilket gör en maxbonus på ca 27 000 kronor. Citat ur SvD:
– Löneskillnaderna mellan kvinnor och män är fortfarande väldigt stora. De flesta säger "Vi vill dela, men har inte råd". Vi vill ge föräldrar den möjligheten, förklarar Helene Odenjung, kommunalråd i Göteborg.


----------------
intressant?
jämställdhet, jämställdhetsbonus, föräldraförsäkring, kvotering

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar