onsdag, december 26, 2007

Mellandagsrea...

...e inte min grej riktigt. Tokmycket människor som är lite smått irriterade över att det är tokmycket människor.

Det var länge sedan sist. Sist jag gick på mellandagsrea alltså. Mellandagarna brukar jag ägna åt att äta knäck och marsipan och läsa en eller två goda böcker. Vila, ta en långpromenad, krypa upp i soffan med en kopp kaffe och levande ljus omkring mig - det är toppen!
Julafton firas med familjen modell större - eller halvstor vartannat år. Jättemysigt. På juldagen firar vi med vännerna P&J och deras barn, brukar bli bio och middag. I år blev det BIo (beemovie) och middag (inte julmat!). Underbart!
Och idag blev det - trots mina lama protester - mellandagsrea i elektronikaffär... Varför har vissa prylar en förmåga att gå sönder samtidigt? Idag blev det teve och dvd. Det var sjukt mycket folk! (Varför ligger de inte hemma på soffan och käkar praliner???) Man kan inte annat än beundra personalen som med det bästa humöret svarar på alla konstiga frågor som kunderna ställer och det med ett leende.

Javisst ja, vi köpte en dammsugare också! Rekommenderad av Astma och allergiförbundet. Till dottern så att hon kan få en dammfri miljö hos sig så snart hon röjt ur garderoben. Sedan var både pengar och ork slut!

onsdag, december 12, 2007

Larm till utsatta kvinnor!

I stort sett varje dag rapporteras i media om att det skett ytterligare en våldtäkt. Nästan var tredje vuxen kvinna har avstått att gå ut på kvällen av rädsla för att bli utsatt för våld eller ofredande. Från 1990 till 2005 steg antalet anmälda våldtäkter i Sverige med 169 procent.

I Göteborg var antalet anmälda våldtäkter mot personer femton år och äldre 110 stycken, 1996. År 2005 har antalet stigit till 187. Av de 246 våldtäkter och våldtäktsförsök som anmäldes i Göteborg förra året skedde 59 utomhus. Antalet misshandelsfall utomhus var 687 stycken.

Varje år dödas i genomsnitt 16 kvinnor i Sverige av en man som de har eller har haft en nära relation till. En våldtäkt är en våldtäkt även om den sker i det egna hemmet, detsamma gäller misshandel. Siffrorna talar sitt tydliga språk vilka siffror vi än talar om – kvinnors trygghet måste värnas!

Kvinnor som drabbats av sexuellt våld måste mötas av myndigheter som med betydligt högre prioritet och kompetens agerar för att våldsverkarna straffas. Även om göteborgspolisen har ambitionen att anmälningarna ska utredas med hög prioritet är långa utredningstider inte tillfredställande. I Göteborg är i dagsläget ett sextiotal våldtäkter olösta.

Socialtjänstlagen har ändrats så att kommunerna numera är skyldiga att hjälpa våldsutsatta kvinnor och deras barn. Naturligtvis finns det mycket annat som kan göras – allt ifrån att trygghetsmärka vissa jogging- och skidspår till at rensa upp bland buskar och snår och sätta in mer punktbelysning för att göra promenadvägarna i våra bostadsområden lite tryggare. Men det räcker inte.

Imorgon kommer vårt förslag om att ge utsatta kvinnor ett överfallslarm att debatteras på kommunfullmäktige. Personlarmet skapar en "trygghetslinje" - direkt till SOS Alarm - som gör bedömningen om vilken insats som ska skickas. När larmet aktiveras får operatören via GPS veta vem som larmar, position och annan adekvat information som kan behövas för rätt insats. Via SOS Alarm kan också samtalen bandas för att senare användas som bevis i rättegångar där ofta ”ord står mot ord”.

För unga tjejer eller kvinnor som varit utsatta för hot eller våld är detta en förhållandevis liten insats som kan leda till såväl större upplevd som verklig trygghet.

Larmet ska inte och kan inte ersätta det fantastiska arbete som läggs ner på kvinnojourer för att skydda kvinnor som tvingats fly sina egna hem – men det kan öka tryggheten och friheten för kvinnor att röra sig fritt ute och hemma.

När vårt förslag diskuterades i kommunstyrelsen fick vi stöd av (m), (kd) och (v) medan (s) och (mp) i stället vill att vi skulle skriva till polisen.

Hur socialdemokraterna och miljöpartiet kommer att göra imorgon kväll återstår att se.

För oss andra i den "oheliga alliansen med v" vi har bestämt oss: vi vill pröva alla genomförbara åtgärder som kan leda till att utsatta kvinnor får ett bättre skydd, hjälp och bättre förutsättningar att leva ett liv utan våld, hot eller trakasserier. Nu gäller frågan om att i ett projekt förse unga tjejer och kvinnor som utsatts för hot eller våld med personlarm – vi kommer att rösta ja!

intressant?
våldtäkt, personlarm, SOS Alarm, folkpartiet

söndag, december 09, 2007

Mer jul - mer ljus - Julstaden Göteborg!

Jag älskar det!

Det är bara att erkänna. Göteborg i novembermörker i 3 eller 4 månader - novembervädret brukar ju hålla i sig både i december och januari - är inte så upplyftande. Snön kommer i februari. Därför kan man inte annat än längta till "julstaden Göteborg" som på ett smakfullt och lekfullt sätt lyser upp staden med girlanger, julgranar på flaggstång (det är snyggt men svårt att beskriva), belysta fasader och statyer i blått, rött och vitt ljus. Min favorit för året är det stora trädet i Brunnsparken som är belyst underifrån och med speglar (?) som rör sig i vinden.



Varför inte permanenta en del av ljussättningen till hela den mörka årstiden, inte bara en månad kring jul? Det är också dags att sträcka ut de upplysta promenadstråken från Avenyen via Vasagatan, in genom Haga och ut längs Linnégatan!



Bildspelet på Konstmuseets fasad får man inte missa! Så proffsigt! Samtidigt förhöjer man fasadens annars strama arkitektur. Mycket lyckat - det blir bara bättre och bättre!

lördag, december 01, 2007

Göran Johanssons skenmanöver

I dagens GP står det braskande på förstasidan "Göteborgsandan avslutat kapitel" och på debattsidan finns en inlaga om turerna kring ett yrkande i Kommunstyrelsen om gängkriminaliteten.

Bakgrunden i själva sakfrågan är betydligt längre och enigheten betydligt större än vad Görans gäng beskriver i debattartikeln. I själva verket tog vi i Alliansen initiativet i ett yrkande redan för 1,5 år sedan som gick ut på att myndigheter skulle samverka brett för att komma år de kriminella gängen. Efter det lades ett gemensamt uppdrag om att utreda hur det skulle gå till - en inte helt ovanlig arbetsordning i Kommunstyrelsen. Det var den utredningen som behandlades i onsdags. I förslaget ville man ha ytterligare tid - vi ville gå fortare fram! Men målet är vi helt överens om. De kriminella gänget ska vi bekämpa med alla medel.
Här kan du lyssna hur SR-Göteborg rapporterade nyheten.

Göran Johansson överreagerar! Det kan inte uppfattas som annat än en ren skenmanöver för att skyla över sina egna övertramp om att utvisa asylsökande tidigare i veckan.
-------------
intressant?
Göteborgsandan, Göran Johansson